Om

STRANDBANDET

Sveriges absolut äldsta och mest uppblåsta pojkband

Allt börjar på Ö. Jodå, det är sant!

Kolla själv!


Det var i en vassrugge  på Öland som Strandbandet började för över hundra (?)  år sedan. Peter Hult, Conny Norman  och Jack Daniels beslöt  där och då att Sverige behövde ytterligare ett coverband. Och en massa uppblåsbara djur i plast...


Första framträdandet har alla glömt så det skriver vi inte om. Andra framträdandet var det nå´n som tog ett kort på så att det inte skulle glömmas. Men vi har glömt var vi la det kortet så därför skriver vi inget om det heller. Men för några år sedan tog det plötsligt fart och spelningarna blev fler och fler. Strandbaden på Öland, Velvet, Harrys, John Bauer Hotel,  Riddersberg, Berits  i Fjällbacka och  Hamnkrogen i Hamburgsund är bara några av de krogar som fått betalt för att vi ska komma och spela.


Överallt där vi dragit fram har vi lämnat oförglömliga spår efter oss. Krokodiler med pyspunka, gravida sjömans-änkor och en och annan tomback är några av de tydliga spår som  pekar på att "Strandbandet was here". Plus naturligtvis en lycksalig publik som undrade vad det var som hände. Egentligen.

Vid de årliga konferenserna (när bandet byter sina hawaiiskjortor mot kostymer inhandlade på Myrorna) dras strategi och visioner upp för kommande års spelningar. Den enkla grundregeln är att vi spelar överallt och hur ofta som helst så länge vi har råd. Och så länge det inte är fler än tre ackord i låten.

Vem är vem – och varför?


Många band bygger på att ha bra medlemmar. Strandbandet har valt en annan linje: får du plats i en hawaiiskjorta och dessutom får plats med en hatt på huvudet så är du med. Det gör att följande är med:


Peter Hult                          –––                                      Mannen som gav guldfiskminnet ett ansikte. Spelar gitarr med båda händerna och sjunger med hela munnen. Tycker att alla låtar med mer än tre ackord inte hör hemma i Strandbandets repertoar och har också en gång yttrat "moll är för fegisar".  Ligger i ständig fejd med sin stenhårde arbetsgivare som inte tycker att en coverbandsspelning är giltig anledning till att vara borta från jobbet. Som för övrigt består i att vara borta från jobb i alla former.  Är bandets kassör eftersom han alltid glömmer att ta betalt för alla plastkrokodiler. Är också bandets djurskötare. Men det har han nog glömt vid det här laget...

 


Conny Norman ––– Mannen som är så snygg att han  fick flytta från Lekeryd.

När han inte sjunger pratar han en besynnerlig dialekt som får många att tro att han kommer från Florida när det i själva verket är från Brandstorp. Har 1 542 pennor som det står Nordea-banken på. Han får 1 varje gång han är där. Och där är han varje gång vi ska bära högtalare. Eller blåsa krokodiler. "Jag är bättre på att blåsa banker" är hans försvar.   

Anders Fransson                          –––                                      Mannen som kastat fler saker i sjön än det finns sjöar.

Funderar på väldigt underliga saker. Som varför trummisar alltid har virvlar i håret. Eller varför kadevadevitten rimmar på mitten och inte på slutet. Blev trummis eftersom han inte nådde upp till sångmicken och har betydligt mer taktkänsla än vilken etikettlallare som helst.  Och hans röst är så tydlig och distinkt att han arbetat som mistlur åt Stockholms brandlarm under många somrar. Enda nackdelen han har  är att hans liv är en enda stor uppförsbacke innan han kommer upp till bilen och kan åka till jobbet. Har det inofficiella Trånghallarekordet i grenen "Snabbaste motorgräsklippare" trots att han hann med att klippa skattmasens gräsmatta på vägen. Enligt honom själv är det inte den enda grenen han är bra på...   

Peter Ammunet                          –––                                      Mannen som inte kan välja mellan pest och kolera.

Utan tvekast den starkaste i bandet. Ingen orkar bära mer av världens elände på sina skuldror än honom. Och envisast. "Jag ger mig aldrig" är hans kommentar till att 435 läkare i följd har friskförklarat honom.  Däremot var det ingen som trodde på honom när han förklarade  sin dåliga lottförsäljning med att "Det är la ingen som köper av en gravid". För understundom händer det att han avbryter sitt taktfasta congaspel och går ut  i publiken och säljer lotter. Halva lotten - hela vinsten är hans motto och hittills har  ingen vunnit vad vi vet. Känner numera igen en bas på gången – den s k basgången, och kan också skryta med att han är den enda i kommunen som sett insidan av Sören Nilssons största matgryta.

Janne Franzén                          –––                                      Mannen som har så långa fötter att vart han än spötter så spötter han på sina fötter,

När Strandbandet letade efter lämplig manager var grund-kriteriet i sökandet att det måste vara någon som kan både öl och musik. När vi fick reda på att det fanns en man som simmat 12 vändor i Åbros jäsningskar utan att komma upp till ytan för att andas, var valet inte svårt. Att han kunde lika mycket om musik som en hörselskadad kolibri spelade inte så stor roll – ingen av oss andra i bandet har nött ut skolbänkarna på Musikakademien heller. Som manager  bestämmer han allt –     

t ex gagets storlek och hur mycket av det som ska går till övriga bandmedlemmar. Hittills har han köpt hus på Bymarken, ny SUV och ett gäng  solsemestrar. Men vi andra hoppas att snart blir det några slantar över till oss också...

Claes Ljungström                          –––                                      Mannen som säger tack och förlåt innan något ens hunnit hända.

Inför säsongen insåg vi att vi behövde värva för att kunna  hålla oss kvar i toppen. Vi letade i både NHL, KHL, SHLoch KFML(r) och hittade till sist en lovande junior  hos kollegorna i Backline.  Utan att han förstod det eller ens ville det själv så blev han tradad till Strandbandet i utbyte mot ett Tandberg rullbandseko från 1964. Och även om vi hade hoppats på en offensiv congasspelare så visade det sig att en defensiv basist passade perfekt i vår förstakedja. Med stadiga basgångar hämtade (snodda?)  från både Jaco Pastorius och  Stanley Clarke försvarar han våra låtar till sista tonen.  Att han ibland hinner före oss andra till just sista tonen får skyllas på att vi andra inte har så bråttom hem. Och egendomlig medhörning. Eller noshörning. Hur som helst så tackar han för sig. Alltid. 

Staffan Hagberg                          –––                                      Mannen som är helt pasj utan sin banjo.

Dök upp en dag i replokalen med sin banjo och har blivit kvar sedan dess, Man säger liksom inte nej till någon med ett sådant instrument, redan där vet man hur sjuk han är. Dessutom skulle han nog inte förstå om vi sa till honom att gå hem, eftersom han bara racklar ful och mestadels fattar mello. Har gått många år hos samma koreograf som de flesta  av stadens andra gitarrister och på en film från 1996 syns tydligt att han rör sig vid ett tillfälle. I och för sig för att böja sig ner och plocka upp siitt ölglas, men ändå.  Utsätter understundom de andra för sjuka practical jokes, som att smyga in ett Dmaj7-5 här och där. Solglasögonen opererades in  i ansiktet  redan i början på 70-talet för redan då var det för sent att se ljust på tillvaron.

01

Människor som spelar med i

livets karusell

Det finns bara ett krav för att vara medlem i Strandbandet – du måste passa i blåssektionen. Alla djur måste nämligen blåsas upp och ner inför varje spelning och då gäller det att ha lungor. Följande är med just idag och blåser allt vad dom orkar:

 • Peter Hult, gitarr  & sång
 • Conny Norman, gitarr & sång
 • Anders Fransson, trummor & sång
 • Peter Ammunet, congas & skrammel
 • Janne Franzen, skrammel (och Manager!!!)
 • Claes Ljungström, bas
 • Staffan Hagberg gitarr

02

Människor som spelat med i

livets karusell

Många har gästspelat  i Strandbandets kaotiska liv. En del under pistolhot, andra mot en onödigt hög betalning.Här är namnen, skvallra inte för deras kompisar:

 •  Anders Karlsson, gitarr
 •  Conny Axelsson, gitarr
 •  Peter Böhme, bas
 •  Hans "Ludde" Ludvigsson, sång
 •  Pelle 90, sång
 •  Helen Vilsson, sång
 •  Anders Ruberg, sång & tal
 •  Magnus Engblom, keyboard
 • Jan Samefors, keyboard
 •  
 •  

EFTERLYSNING!

En krokodil försvann på Velvet och en försvann på Visingsö. Ser ni dem så ring!